assalamualaikum wbt..
haaa..bukan semua soya di pasaran bagus utk kesihatan kita. sebagai pengguna yang bijak, kita seharusnya tahu apakah kriteria2 pemilihan soy drink yang bagus dan bermanfaat utk tubuh badan kita.
jom kita tgk apakah kriteria2 tersebut:
Kacang soya itu sendiri mesti tumbuh membesar secara organic
~ Kenapa
soybeans mesti ditanam secara organic….sebab kajian penananam secara
kimia
(bukan organic) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan. Dan
dari segi kajian..sudah terbukti ada hubungkait antara
cancer dan
nitrates.. Jadi amatla penting
pesticides, fungicides, and herbicides
tidak digunakan disepanjang proses pembesaran soybeans ni.
Soybean tu mestilan Non GMO ( tak dihasilkan secara genetic)
~Kenapa
soy protein mestilah non genetik engineered?sebab secara
umumnya..soybean yang dari jenis
genetic ni adalah
murah utk dihasilkan
(ni lebih
kurang vitamin sintetik dan vitamin natural..)…dan kebanyakkan
syarikat akan mencari cara utk menjimatkan kos..dan semestinya
menggunakan soybean yg dihasilkan secara genetic. Dr. Louis J. Pribyl, a
Brazilian government scientist menekankan yang berdasarkan kajian...
toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan didalam
sel tumbuhan
Soy Protein tu mesti mengandungi 9 asid amino perlu
~Ni
ciri yang amat penting..Badan memerlukan kesemua
9 asid amino perlu ni untuk
menghasilkan
hormone,jus penghadaman,antibodi, enzyme. If one essential
amino acid is missing, the
immune system can be depressed 30%, and many
important body functions are delayed or stopped.
Dalam proses pembuatan soy isolate, soyflakes mesti dibersihkan dgn air bukan dgn alcohol
~Alcohol
tu
haram yelah satu hal gak ..tapi kalau dicuci dgn alcohol..ianya akan
memusnahkan kandungan isoflavone..... up to 88%! Sedangkan isoflavone itu diperlukan utk
mengurangkan risiko cancer
paru2,etc..Isoflavones juga bermanfaat dlm penyeimbangan hormon dan
menaikkan berat tulang
Bahan anti-thyroid/anti-growth substance mesti disingkirkan
~Soy
yang mentah mengandungi
"anti-growth", "anti-tyrosine" substance.
sedangkan kalau kekurangan bahan2 ni akan menyebabkan low blood
pressure, low body temperature, and restless leg syndrome
. Find a
brand that uses an extracting process that removes this substance, yet
keeps the soy in a raw form in order to maintain the HIGHEST LEVEL OF
AMINO ACIDS and ISOFLAVONES which are very sensitive to heat.
Proses pembuatan soy protein sebaiknya tanpa pemanasan
~Amino
acids sgt sensitive dgn suhu yg panas.. In some studies, cooking
protein has been shown to
destroy up to 50% of some ESSENTIAL AMINO
ACIDS. If an individual consistently consumes a diet that is lacking in
all of the essential amino acids, inadequate brain development and
hormones, or other body tissue development can be the result
Soy isolate itu mesti ditambah dgn unsur calcium..kenapa?
~ Kajian
/artikel melaporkan bahawa serbuk soy adalah
sangat berasid dan boleh
mnyebabkan
kerapuhan tulang.Dan oleh yg demikian unsur calcium yang
secukupnya mesti ditambah dalam soy protein tu untuk
meneutralkan
kembali serbuk soy tu.Kebanyakan pengusaha/pengeluar protin tidak
menambah cukup kalsium
saya pilih ENERGIZING SOY PROTEIN SHAKLEE, anda pula bagaimana? =)
HAMIDAH CHE ALI
SID 866664
your TRUSTED SID in miri and brunei =)
No comments:
Post a Comment